Asus O!Play Media Pro: Player complet, la purtator [REVIEW]

de: Victor Rizescu
15 06. 2012

Daca in urma cu ceva timp ne-am jucat cu Asus O!Play TV Pro si am ramas placut impresionati, astazi a venit timpul sa analizam cel mai nou membru din familia media playerelor Asus: O!Play Media Pro.

Acesta se vrea a fi un player capabil sa transforme orice televizor banal intr-un adevarat Smart TV, fara prea mari batai de cap. Oare reuseste noua jucarie Asus reuseste sa suplineasca functiile unui asa-zis televizor „inteligent” dedicat? Vedem.

 

Design si calitatea materialelor/asamblarii

 

Daca este sa analizam modul de prezentare si felul in care arata, noul media player aduce foarte mult cu ceva mai batranelul O!Play Mini, despre care scriam anul trecut. Din punct de vedere al design-ului, formelor si al materialelor folosite, cele doua seamana izbitor de mult, singura diferenta fiind textura plasticului de pe carcasa si o schema de culoare usor modificata.

Din orice unghi l-ai privi, noul media player arata cat se poate de bine, are un design simplu si se vede de departe ca este construit cu atentie la detalii, inclusiv pentru accesorii si modul de impachetare in cutie. Materialele folosite sunt de buna calitate si inspira acel sentiment al unui gadget premium.

De departe cel mai enervant aspect il reprezinta ledul albastru, care ar putea avea si functia de lanterna pe timp de noapte, dar acesta din fericire poate fi dezactivat din meniu. Din pacate, nu exista nici un buton de control, ceea ce il face absolut dependent de telecomanda. Cu alte cuvinte, daca dimensiunile reduse va imbie sa va plimbati cu device-ul pe la prieteni, aveti grija sa nu uitati si telecomanda… care este aproape cat player-ul.

 

Meniuri si conectivitate

 

Daca vizual noua jucarie a celor de la Asus seamana cu O!Play Mini, din punct de vedere al meniurilor si in mare parte al functionalitatilor, putem spune ca este fratele ceva mai mic al lui O!Play TV Pro. Avem cam aceleasi meniuri intuitive, dar usor restilizate, iar functiile sunt si ele la locul lor, fiind accesate destul de usor si de rapid.

Daca discutam despre variantele de conectare, noul O!Play Media Pro are cam tot ce ti-ai putea dori: doua USB-uri, un port de retea, iesire audio optica, iesire audio/video pe jack, iesire pe mini HDMI, conector pentru antena externa DVB-T si cititor de carduri SD si MMC. As fi preferat o conexiune HDMI simpla, pentru ca mini HDMI-ul te obliga sa cari si cablul dupa tine daca vrei sa te uiti la un film in deplasare. Totusi, variantele de conectare sunt extinse prin incorporarea unui modul Wi-Fi a/b/g/n in interiorul player-ului, care functioneaza impecabil atata timp cat router-ul nu este prea departe.

La fel ca si in cazul lui O!Play TV Pro, apreciem grija pe care Asus o arata atunci cand vine vorba de accesoriile oferite in pachet: cablu mini HDMI, adaptor pentru cablu de antena, antena DVB-T, cablu audio-video RCA-jack, alimentatorul pentru priza si bateriile pentru telecomanda.  Nu ar fi stricat un cablu de internet sau de ce nu chiar unul optic care sa ne usureze conexiunea la sistemul 5.1 din sufragerie.

 

Specificatii si functii

 

Daca de obicei nu insistam pe specificatiile unui gadget in cadrul review-ului, acum ma vad oarecum nevoit, avand in vedere ca acest produs este atat de nou, incat nici macar nu apare pe site-ul producatorului. Asadar, aveti mai jos un tabel cu principalele caracteristici tehnice ale noului Asus O!Play Media Pro.

Formate Video Suportate MPEG1/2/4, H.264, VC‐1,RM/RMVB, XVID
Extensii Video Suportate .mp4, .mov, .avi, .asf, .wmv, .flv, .mkv, .ts, .m2ts, .dat, .mpg, .vob, .mts, .iso, .trp
Formate Audio Suportate MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital AC3m, DTS Digital Surround, Dolby Digital Plus, PCM/LPCM, Dolby TrueHD, ID3 Tag, MS‐ADPCM, LC‐AAC ,HE‐AAC ,COOK ,RA‐Lossless
Formate Imagini Suportate JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF
Subtitrari Suportate .srt, .sub, .smi, idx+sub, .ssa, .ass
Tuner TV DVB‐T
Conectivitate 1 x Power (DC‐in) input2 x USB 2.0 port1 x Gigabit LAN port (1000Mbps)1 x mini HDMI port1 x Analog audio/video output

1 x digital audio output (S/PDIF) port

1 x SD/MMC card slot (2 in 1)

1 x RF in

1 x IR

1x Wi-Fi a/b/g/n

Inca o data remarcam faptul ca device-ul isi face perfect treaba pentru care a fost creat si anume rularea de fisiere video,foto si chiar audio. Indiferent de formatul incercat fie ca vorbim de imagini ISO, MKV-uri de 18GB sau filme 3D, micutul nici macar nu a „sughitat” cand a venit vorba sa le afiseze pe ecranul unui televizor Full HD 3D. Din punct de vedere al functiilor, noul player se comporta exemplar, la fel de bine ca si O!Play TV Pro, ale carui functii le gasiti descrise pe larg aici.

O surpriza placuta a fost decodarea formatelor video care au sunet DTS, asta pentru ca exista destule gadget-uri pe piata , mai ales Smart TV-urile LG, care nu stiu acest lucru si care pot fi „ajutate” de catre acest player.

Din pacate, problema subtitrarilor nu a fost rezolvata. Prin urmare, aveti grija ca denumirile sa fie identice (la film si subtitrare) pentru a va veti bucura de traducere, indiferent de formatul incercat. Odata indeplinit acest criteriu, veti putea controla ulterior atat aspectul, cat si timing-ul scrisului.

Prezenta tunner-ului digital terestru nu ne incalzeste prea mult si asta pentru ca la noi veti reusi destul de greu sa il folositi, eventual doar pentru cateva posturi…

Cand vorbim de Smart TV, avem in vedere si functiile si serviciile online ce pot fi accesate cu ajutorul acestui tip de gadget, iar Asus O!Play Media Pro reuseste practic sa conecteze orice televizor la internet fie prin cablu sau chiar wireless. Asadar cu ajutorul micutului player veti reusi sa utilizati servicii precum: Acetrax, Facebook, YouTube, Dailymotion, Flickr, Picasa, Yahoo Weather, Yahoo Finance, Muzee Internet TV, Muzee Internet Radio.

Metoda de introducere a informatiilor cu ajutorul telecomenzii este in continuare extrem de incomoda si nu pot sa inteleg de ce Asus nu ofera suport pentru o tastatura sau macar o telecomanda qwerty. De apreciat totusi prezenta butoanelor dedicate pe telecomanda pentru Facebook si Acetrax, care usureaza oarecum navigarea.

Dupa cum era si de asteptat, este prezenta si functia de Streaming Wireless, care functioneaza imediat ce veti instala Asus O!Direct de pe CD-ul din pachet, conditia fiind ca din nou router-ul sa emita destul de puternic sau sa fie in apropierea player-ului.

 

Functii suplimentare

 

Cand vorbim de functii ceva mai deosebite, acestea sunt deja prezente si pe alte modele de playere Asus, asa ca noul O!Play Media Pro nu face exceptie de la: O!Capture sau AutoPlay. Astfel, prin intermediul functiei O!Capture poti shareui cu prietenii din Facebook o poza, secventa sau melodie pe care o rulezi la un moment dat.

Functia AutoPlay permite redarea videoclipurilor de pe un mediu extern de stocare, imediat ce acesta a fost detectat de catre player, conditia fiind ca folderul ce contine clipurile sa aiba denumirea de „Autoplay”.

 

 

Concluzii

 

A venit si momentul adevarului: Merita cumparat acest nou player Asus? Reuseste el sa transforme orice televizor intr-um Smart TV veritabil?

Avand in vedere functiile pe care le ofera, precum si multitudinea de formate video suportate (peste 50), noul Asus O!Play Media Pro este un media player complet, capabil sa raspunda celor mai noi si mai exigente cerinte. Daca nu ai deja un Smart TV si nici nu vrei sa investesti in asa ceva, atunci acest micut media player poate fi o solutie de mijloc.

Daca ma intrebati diferentele dintre mai vechiul O!Play TV Pro si actualul O!Play Media Pro acestea sunt mai mult de ordin estetic, bineinteles fara sa luam in calcul capabilitatile de stocare interna ale primului. Din punct de vedere al functiilor si al modului in care se comporta, cele doua se aseamana destul de mult.

Cu alte cuvinte, noul media player, Asus O!Play Media Pro reprezinta o varianta usor mai compacta fata de TV Pro si probabil ceva mai ieftina (se pare ca nu va depasi 600 de lei) care vine in completarea succesului de care s-a bucurat „batranelul” Asus O!Play Mini.